Menu

Εγκεφαλικό επεισόδιο & προβλήματα επικοινωνίας

Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου διακόπτεται, οπότε και τα κύτταρα της περιοχής αυτής παύουν να οξυγονώνονται και πεθαίνουν. Το πιθανό αποτέλεσμα αυτού του δυσάρεστου γεγονότος, είναι ότι το άτομο μπορεί να αποκτήσει μόνιμες βλάβες στο τμήμα αυτό του εγκεφάλου και ως συνέπεια αυτού είναι η πιθανή διαταραχή στην επικοινωνία.
Η διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολία:

 • ·         ομιλίας
 • ·         ανάγνωσης
 • ·         γραφής
 • ·         κατανόησης του λόγου
 • ·         κατανόησης και χρήσης της γλώσσας του σώματος και των χειρονομιών
 • ·         ακοής
 • ·         μνήμης
 • ·         συγκέντρωσης
 • ·         κοινωνικοποίησης
 • ·         λογικού συλλογισμού

Ανάρρωση
Η ανάρρωση έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συχνά αργή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί το επίπεδο της αποκατάστασης που θα επιτευχθεί. Μια γενική εκτίμηση είναι ότι η ανάρρωση του εγκεφάλου μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπαρχουν περιστατικά που διαρκούν πολύ περισσότερο. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να λιγοστεύσει αισθητά στην περίπτωση που ο ασθενής απευθυνθεί άμεσα σε ειδικό (λογοθεραπευτή) και φυσικά ξεκινήσει θεραπεία αποκατάστασης.

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή στην περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου
Επειδή μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες επικοινωνίας και κατάποσης οι οποίες επηρεάσουν τις ικανότητες και την αυτοπεποίθηση του ατόμου στις καθημερινές δραστηριότητες, ο λογοθεραπευτής μπορεί να παρέχει την εξειδικευμένη θεραπεία και συμβουλές που θα βοηθήσουν το άτομο στις καθημερινές αυτές ανάγκες του. Ο λογοθεραπευτής λόγωτης εξιδείκευσής του στη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών με προβλήματα επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων κατάποσης, μπορεί να προσαρμόσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας που ταιριάζει στις ανάγκες του ασθενούς.

Οι στόχοι της θεραπείας είναι:

 • · ενίσχυση της αποκατάστασης των δεξιοτήτων επικοινωνίας/κατάποσης, διαδικασία που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και την εισαγωγή εναλλακτικών μεθόδων που μέχρι εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιούσε ο ασθενής.
 • · παροχή υποστήριξης και επαρκούς ενημέρωσης και κατευθύνσεων στους συγγενείς των ασθενών.

Τι είδους προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

ΔΥΣΦΑΣΙΑ 
Διαταραχή της γλώσσας που προκαλείται από βλάβη στα γλωσσικά κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία συνήθως βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Η δυσφασία μπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια κατανόησης, όταν κάποιος δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζει ήχους, χάνει το νόημα των λέξεων, δεν μπορεί να θυμηθεί πληροφορίες, δεν μπορεί να καταλάβει τη δομή της πρότασης ομιλίας. Επείσης όταν κάποιος αναγνωρίζει τι είναι κάτι αλλά δεν μπορεί να προφέρει το όνομά του, υποκαθιστά λέξεις ή ήχους με άλλους ενώ μιλάει, μπορεί να πει τις βασικές λέξεις αλλά δεν μπορεί να τις συνδέσει σε μια γραμματική πρόταση, κολλάει σε μια λέξη ή ήχο, έχει πρόβλημα στο να εξηγεί οτιδήποτε με ευκρίνεια ανάγνωσης, δυσκολεύεται στην αναγνώριση και κατανόηση γραμμάτων ή λέξεων, έχει πρόβλημα ανάμνησης και αντίληψης μεγάλων προτάσεων, έχει δυσκολία ανάκλησης στη μνήμη λεπτομερειών από μακροσκελείς ιστορίες γραφής, στον σχηματισμό γραμμάτων λέξεων και φράσεων, στην οργάνωση ιδεών σε λογικές ιστορίες.

ΔΥΣΠΡΑΞΙΑ 
Διαταραχή στην ομιλία, που προκαλείται από βλάβη στα κέντρα ελέγχου ομιλίας του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό και τη οργάνωση ήχων και λέξεων σε ομιλία. Αποτέλεσμα της δυσπραξίας είναι η δυσκολία εύρεσης της σωστής θέσης του στόματος για την παραγωγή/συντονισμό ήχων ή η δυσκολία ομαλής μετάβασης μεταξύ ήχων και λέξεων.

ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ 
Πρόκειται για μια διαταραχή στην ομιλία ή τη φωνή που προκύπτει από μυϊκή αδυναμία, παράλυση ή κακό συντονισμό της αναπνοής και των μυών της ομιλίας. Η δυσαρθρία μπορεί να οδηγήσει σε συγκεχυμένη ομιλία, αλλαγή της ποιότητας φωνής, ρινικό ήχο ομιλίας, μεταβολή της έντασης ομιλίας, ομιλία που ακούγεται στην ίδια ένταση ή στην ίδια χροιά.

ΔΥΣΦΑΓΙΑ 
Διαταραχή κατάποσης φαγητού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην μάσηση ή τη διατήρηση τροφίμων και υγρών τροφίμων στο στόμα και δυσκολία στην κατάποση τροφίμων ή ποτών, που οδηγεί σε βήχα, πνιγμό, ή κατάποση τροφίμων/ποτών με λανθασμένο τρόπο

ΝΟΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να είναι κακή συγκέντρωση, διαταραχή της μνήμης, μειωμένη ικανότητα κατανόησης ευφυούς γλώσσας, όπως τα αστεία και ο σαρκασμός, μειωμένη ικανότητα λογικής οργάνωσης και επίλυσης προβλημάτων, τάση προς εύκολη κόπωση.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι οικογένειες και οι φίλοι
Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το άτομο έχει την ανάγκη στύριξης και υποστήριξης των συγγενών ή οικείων σε αυτό πρόσώπων. Μερικές σημαντικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με δυσχέρεια επικοινωνίας είναι:

 • · Μιλάτε με σύντομες, ευκολονόητες και σαφείς προτάσεις, χρησιμοποιώντας ακόμα και χειρονομίες αν χρειάζεται.
 • · Παρέχετε στον ασθενή τον απαιτούμενο χρόνο για να μιλήσει και μην τον αναγκάζετε να βιαστεί ούτε να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε εσείς την πρότασή του.
 • · Προσέξτε το μήνυμα που προσπαθεί να σας μεταδώσει με το πρόσωπό του και μη στηρίζεστε απλά στα λόγια του.
 • · Προσπαθήστε να καταλάβετε αν το άτομο έχει κατανοήσει αυτό που μόλις του είπατε.
 • · Ενθαρρύνετε το άτομο ώστε να είναι περισσότερο ανεξάρτητο, αλλά και συγχρόνως να είστε δίπλα του πρόθυμοι πάντα να το βοηθήσετε, αν σας το ζητήσει ή το απαιτήσει.
 • · Ενθαρρύνετε το άτομο να επικοινωνήσειμε τους υπολοίπους, έστω και αν αυτό απαιτεί πολύ χρόνο.
 • · Αγνοήστε τον υπερβολικό ή ακατάλληλο τρόπο ομιλίας που πιθανόν χρησιμοποιεί λόγο του προβλήματός του.
 • · Να είστε ευαίσθητοι στην αίσθηση σύγχυσης και/ή απογοήτευσης του, στη δυσκολία που αντιμετωπίζει.