Menu

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Μα γιατί δυσκολεύεται το παιδί μου;

Οι κακές συνήθειες στην εγκυμοσύνη όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το έντονο στρες, κάποια σοβαρή κατάσταση υγείας όπως ένας τραυματισμός ή μια σοβαρή λοίμωξη, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού οδηγώντας ενδεχομένως σε γλωσσική ή κινητική καθυστέρηση.

Αιτίες όπως η κληρονομικότητα, τα ελλιπή ερεθίσματα του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει το παιδί, τα ανατομικά προβλήματα ρινικής - στοματικής κοιλότητας, οι οδοντικές ανωμαλίες (ορθοδοντικά προβλήματα, η παρατεταμένη χρήση πιπίλας, τα σιδεράκια), κάποιες πολύ σοβαρές αρρώστιες τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού ή κάποια ψυχολογικά προβλήματα, οι παθολογικές καταστάσεις (βαρηκοΐα), οι αναπτυξιακές διαταραχές είναι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα που απαιτούν λογοθεραπεία.

Χρειάζεται το παιδί μου λογοθεραπεία;

Κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, για να καταλάβαιτε αν χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου ειδικού μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Τι καλυπτει το ταμείο μου;

Μέσω των ασφαλιστικών ταμείων υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί όλο το ποσό των συνεδριών. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής:

  1. Θα πρέπει να πάρετε έγκριση για θεραπείες από κάποιο δημόσιο φορέα (Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή Νοσοκομείο).
  2. Να σας εγκρίνει τις θεραπείες ο ελεγκτής ιατρός του ταμείου σας.
  3. Να ξεκινήσετε τις θεραπείες στο κέντρο μας και με την απόδειξή μας, τη βεβαίωση της έγκρισης και κάποια άλλα δικαιολογητικά να τα καταθέτετε κάθε τέλος του μήνα στο τμήμα παροχών του ταμείου σας.
  4. Το ασφαλιστικό σας ταμείο θα σας καταθέσει τα χρήματα που δικαιούστε για τις θεραπείες στον τραπεζικό λογαριασμό που έχετε δηλώσει.

Πόση ώρα διαρκεί μια συνεδρία;

Κάθε συνεδρία διαρκεί 30 με 45 λεπτά και γίνεται στις περισότερες περιπτώσεις 2 φορές την εβδομάδα.

Πόσο καιρό θα κάνει το παιδί μου λογοθεραπεία;

Εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζει το κάθε παιδί και από το πόσο μπορεί να συνεργαστεί το ίδιο αλλά και οι γονείς του. Υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται μονο 3 - 4 εβδομάδες, αλλά υπάρχουν και περιστατικά που ξεπερνούν τον 1 χρόνο λογοθεραπείας.

Πως μπορώ να βοηθήσω;

Οι γονείς είναι καλό να μην εμπλέκονται την ώρα της συνεδρίας, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις. Η συμβολή τους όμως είναι πολύτιμη τις ώρες που παιρνούν με το παιδί αφού η καθημερινότητα προσφέρει ευκαιρίες για να το βοηθήσουν να εξασκήσουν όσα μαθαίνει. Αν λοιπόν το παιδί σας έχει κάποια δυσκολία στο λόγο ή την ομιλία, μπορείτε να συμβάλλετε, ακολουθώντας τις οδηγίες του λογοθεραπευτή. Γενικότερα οι ειδικοί προτείνουν:

Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα του παιδιού σας. Μην την αντιμετωπίζετε σαν μειονέκτημα.

Μιλάτε πάντα καθαρά και σωστά, ενθαρρύνοντας το παιδί να σας παρακολουθεί (πρόσωπο, χείλη γλώσσα) την ώρα που σχηματίζετε λέξεις που δυσκολεύεται να προφέρει. Επίσης, αποφεύγετε τις μωρουδίστικές εκφράσεις.

Περιγράψτε με απλά λόγια τις εικόνες στα βιβλία δείχνοντάς τες ταυτόχρονα με το δάχτυλό σας.

Κάνετε κουβεντούλες με την παραμικρή αφορμή.

Επαινείτε κάθε του προσπάθεια.

Προετοιμάστε το παιδί σχετικά με τις συνεδριάσεις που πρόκειτε να ξεκινήσει. Περιγράψτε του τι θα γίνεται και μην του υποσχεθείτε πως θα είναι λίγες μόνο για να το καλοπιάσετε. Να είστε ειλικρινείς!

Δείχνετε πάντα ενδιαφέρον για όσα σας λέει αποφεύγοντας να το διορθώνετε συνέχεια.

Φροντίστε να επικρατεί στο σπίτι ηρεμία και αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργού άγχος ή ένταση στο παιδί.

Εξηγήστε στο μεγαλύτερο ή μικρότερο παιδάκι σας πως δεν πρέπει να κοροϊδεύει το αδερφάκι του. Ενημερώστε το πως με κατάλληλη βοήθεια ή δυσκολία θα ξεπεραστεί.

Οπτικοακουστικό σύστημα για παρακολούθηση συνεδρίας από γονείς