Menu

Η ώρα του παιδικού σταθμού, πως θα αποχωριστούμε το παιδί μας;

Μια πολύ σημαντική στιγμή - αλλαγή στη ζωή του παιδιού είναι η στιγμή που το παιδί θα πρέπει να πάει στον παιδικό σταθμό. Η μετάβαση αυτή είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα κοινωνικοποίησής του παιδιού που επιφέρει τον αποχωρισμό από τους γονείς και την προσαρμογή στο νέο αυτό περιβάλλον.

Είναι η στιγμή που το παιδί αποχωρίζετε τους γονείς και θα πρέπει να μαθαίνει πλέον να εξαρτάται από τον εαυτό του, ενώ ως τώρα η ύπαρξή του ήταν βασισμένη στη μητέρα, στους γονείς ή στο οικείο περιβάλλον του. Το "πεδίο δράσης" του που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν το σπίτι του και αποτελούσε όλο του τον κόσμο, αντικαθιστάται ένα νέο περιβάλλον το οποίο είναι άγνωστο και δεν θα είναι το μόνο παιδί, ούτε θα έχει την αμέριστη προσοχή των άλλων. Εκεί, θα βρεθεί με άλλα σαν κι αυτό παιδιά ισότιμα, ενώ δεν θα έχει πια ειδική μεταχείριση και δεν θα ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες και επιθυμίες του. Επίσης θα πρέπει να αναπτύξει κάποιες νέες δεξιότητες για να επιβιώσει, όπως η ικανότητα για επικοινωνία, η συνεργατικότητα και η διεκδικητικότητα.

Οι συνήθεις αντιδράσεις στην πρώτη αυτή επαφή με το καινούργιο αυτό κόσμο, είναι το έντονο άγχος, και στοιχεία επιθετικότητας, τα οποία συνήθως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μετατρέπονται σε δημιουργικότητα. Είναι φυσιολογικές αντιδράσεις ενός οργανισμού που αλλάζει περιβάλλον και προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η φάση αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο και μια διαδικασία "απογαλακτισμού" του παιδιού από τους γονείς του. Η ομαλή εξέλιξη όλης αυτής της διαδικασίας για το παιδί προϋποθέτει ένα περιβάλλον που δηλώνει την παρουσία του, που το στηρίζει χωρίς όμως να παρεμβαίνει, που δείχνει εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να προσαρμοστεί, που το αφήνει ελεύθερο, αλλά είναι πάντα εκεί για να το ακούσει, να το αγκαλιάσει και να του εκφράσει ένα ξεκάθαρο "μπράβο".