Menu

Γιατί να πάω το παιδί μου σε ψυχολόγο και όχι σε ψυχίατρο;

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο ειδικοί ψυχικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ωστόσο ότι η βασική διαφορά μεταξύ ψυχολόγου και ψυχιάτρου έγκειται στο ότι ο δεύτερος μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή σε περιπτώσεις που χρειάζεται για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του παιδιού στην καθημερινότητά του, ενώ ο ψυχολόγος δε μπορεί να χορηγήσει φάρμακα και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ψυχοθεραπευτικές τεχνικές.

Κατά κανόνα λοιπόν, σε ψυχίατρο θα απευθυνθείς εάν το παιδί χρειάζεται φάρμακα για να αντιμετωπίσει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει, συνήθως κατόπιν συστάσεως κάποιου/ας παιδιάτρου ή εκπαιδευτικού. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις επίσης ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνεργασία μεταξύ των δύο είναι απαραίτητη και πολύ χρήσιμη προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το παιδί.

Οι δύο κύριοι χώροι που μπορούμε να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του παιδιού είναι το σπίτι και το σχολείο. Έτσι, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι τα πρόσωπα που κατά κανόνα εντοπίζουν τα ανησυχητικά «σήματα» που μπορεί να στέλνει ένα παιδί και αποτελούν ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει. Ωστόσο, πολλές φορές οι γνώσεις και ο ρόλος που έχουν τα πρόσωπα αυτά απέναντι στο παιδί δεν επαρκούν ή δεν επιτρέπουν την αποκωδικοποίηση των «σημάτων» που εκπέμπει το παιδί.

Για παράδειγμα, ένα παιδί που είναι μελαγχολικό, φοβισμένο ή θυμωμένο διαρκώς ή χωρίς προφανή αφορμή, παρουσιάζει μειωμένη σχολική απόδοση ή δυσκολεύεται στις σχέσεις του με άλλα παιδιά ή και τους ενήλικες, δυσκολεύεται με τον ύπνο ή το φαγητό, παρουσιάζει κάποια σωματικά συμπτώματα –όπως πονόκοιλο, πονοκέφαλο, βήχα, κ.λπ.- χωρίς παθολογικό υπόβαθρο, εμπλέκεται σε παραβατικές συμπεριφορές ή είναι επιθετικό στη συμπεριφορά του, τότε θα ήταν καλό να αναζητηθεί η συμβολή ενός ψυχολόγου με κατάρτιση σε θέματα παιδιών.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κάθε γονιός, είναι να μπορέσει να καταλάβει το παιδί του, να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του και να το βοηθήσει να κατανοήσει τον εαυτό του και τους άλλους και να ωριμάσει σωστά.

Το κέντρο μας παρέχει υπηρεσίες παιδοψυχολογικής υποστήριξης σε περιπτώσεις που το παιδί αντιμετωπίζει:

 1. Σχολικό Άγχος
 2. Διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα
 3. Μαθησιακές δυσκολίες
 4. Δυσκολίες προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον
 5. Προβλήματα συμπεριφοράς – παραβατικότητα, επιθετικότητα ή κοινωνική απομόνωση
 6. Απώλεια – πένθος
 7. Διατροφικές διαταραχές
 8. Διαζύγιο γονέων ή ύπαρξη οικογενειακών συγκρούσεων
 9. Ψυχοσωματικά συμπτώματα, διαταραχές ύπνου
 10. Σχολικός εκφοβισμός
 11. Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές – Αυτισμός
 12. Φοβίες
 13. Αγχώδεις διαταραχές
 14. Kαι πολλές ακόμη συναισθηματικές και σωματικές καταστάσεις ή συμπεριφορές που μπορεί να παρατηρούμε στο παιδί μας και να μας προβληματίζουν ή να μην μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Στο κέντρο μας, θα βρείτε την υποστήριξη που χρειάζεστε εσείς και το παιδί σας ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλες οι δυσκολίες που αφορούν το παιδί. Η άμεση βοήθεια που προσφέρουν οι ειδικοί μας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή του, να διορθώσει προβλήματα συμπεριφοράς και να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες ώστε να είναι λειτουργικό και πλήρως ενσωματωμένο στο οικογενειακό, σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών & Εφήβων

Για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς και δυσκολίες σε συναισθηματικό επίπεδο. Μετά την πρώτη συνάντηση, και αναλόγως με τις ενδείξεις ακολουθείται ψυχοθεραπευτική υποστήριξη σε ατομική βάση, μέσα από τη συζήτηση και το παιχνίδι ή άλλες εκφραστικές δραστηριότητες. Σε διαγνωστικό επίπεδο αξιολογούνται πιθανές ψυχικές διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς.Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλευτική Γονέων

Απευθύνεται σε γονείς για την καλύτερη κατανόηση, την ενημέρωση και την καθοδήγησή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες αφορούν την ανάπτυξη του παιδιού τους. Διαβάστε περισσότερα...